Składniki:
(na 4 porcje)
- soczewica czerwona: 1 szklanka (200 g)
- marchew: 2 szt.
- cebula: 1 szt.
- pietruszka (korzeń): 1 szt.
- seler korzeniowy: 1/3 szt.
- pomidory: 3 szt.
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- woda: 0,5 litra
- sól himalajska: 1 łyżeczka
- pieprz czarny, słodka papryka, chili, czosnek
- sezam: 1 łyżka
- ziarna słonecznika: 1 łyżka
- sezam: 1 łyżka
- ziarna słonecznika: 1 łyżka
Wykonanie:
1. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, marchew w plasterki i dusimy wszystko razem na oleju.
2. Po kilku minutach dodajemy soczewicę i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
3. W osobnym garnku gotujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy seler i pietruszkę pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości.
4. Do garnka dodajemy zawartość patelni oraz przyprawy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
5. Studzimy zupę (jeśli jest taka konieczność) i następnie miksujemy zupę w blenderze.
6. Na talerzu posypujemy lekko podprażonymi ziarnami słonecznika i sezamu.
Jedna porcja zupy ma ok. 340 kcal i dostarcza dużo: błonnika, NNKT, witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składników mineralnych: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, wapń.
2. Po kilku minutach dodajemy soczewicę i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
3. W osobnym garnku gotujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy seler i pietruszkę pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości.
4. Do garnka dodajemy zawartość patelni oraz przyprawy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
5. Studzimy zupę (jeśli jest taka konieczność) i następnie miksujemy zupę w blenderze.
6. Na talerzu posypujemy lekko podprażonymi ziarnami słonecznika i sezamu.
Jedna porcja zupy ma ok. 340 kcal i dostarcza dużo: błonnika, NNKT, witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składników mineralnych: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, wapń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz