sobota, 3 stycznia 2015

Zupa krem z soczewicy



Składniki:
(na 4 porcje)

- soczewica czerwona: 1 szklanka (200 g)
- marchew: 2 szt.
- cebula: 1 szt.
- pietruszka (korzeń): 1 szt.
- seler korzeniowy: 1/3 szt.
- pomidory: 3 szt.
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- woda: 0,5 litra
- sól himalajska: 1 łyżeczka
- pieprz czarny, słodka papryka, chili, czosnek

- sezam: 1 łyżka
- ziarna słonecznika: 1 łyżka


Wykonanie:

1. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, marchew w plasterki i dusimy wszystko razem na oleju.

2. Po kilku minutach dodajemy soczewicę i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.

3. W osobnym garnku gotujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy seler i pietruszkę pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości.

4. Do garnka dodajemy zawartość patelni oraz przyprawy i gotujemy  jeszcze przez kilka minut.

5.  Studzimy zupę (jeśli jest taka konieczność) i następnie miksujemy zupę w blenderze.

6. Na talerzu posypujemy lekko podprażonymi ziarnami słonecznika i sezamu.

Jedna porcja zupy ma ok. 340 kcal i dostarcza dużo: błonnika, NNKT, witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składników mineralnych: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, wapń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz