sobota, 3 stycznia 2015

Pieczony mintaj ze szpinakiem i sałatka z kuskusem




Składniki:
(na 1 porcję)

- filet z mintaja: 100 g
- szpinak świeży: 200 g

- kasza kuskus: 50 g (5 łyżek przed ugotowaniem)
- papryka czerwona lub żółta: 50 g
- szczypiorek:1 łyżka
- koperek:1 łyżka
- mięta: kilka listków
- bazylia: kilka listków
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rydzowego
- sól himalajska, pieprz ziołowy, czosnek


Wykonanie:

1. Rybę kładziemy na folii do pieczenia, skrapiamy odrobiną oliwy, nacieramy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem i przykrywamy liśćmi szpinaku. Zawijamy w folię i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C.

2. Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, aż wchłonie wodę.

3. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, siekamy drobno szczypiorek, koperek, miętę i bazylię.

4. Mieszamy kaszę z warzywami i ziołami, oliwą z oliwek oraz szczyptą soli. 

Jedna porcja dania ma ok. 420 kcal i dostarcza mnóstwo: błonnika, NNKT, witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składników mineralnych: magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, potas, wapń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz