niedziela, 25 stycznia 2015

Kurczak w delikatnym sosie potrawkowym


Składniki:

(na 2 porcje)
- mięso z piersi kurczaka: 160 g
- marchew: 1 szt.
- pietruszka: 1/3 szt.
- seler: mały kawałek
- por: kilka plasterków
- mąka: 1 łyżka
- jogurt naturalny: 1 łyżka
- sok z cytryny: 1 łyżka
- sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, kurkuma (lub odrobina curry)


- kasza gryczana: 100 g

- buraki: 2 małe szt.
- olej rydzowy lub inny np. rzepakowy: 1 łyżka
- sól, pieprz, ocet jabłkowy, sok z cytryny, odrobina cukru


Wykonanie:

1. Mięso kroimy w kosteczkę i wrzucamy do wrzącej wody  (ok. 2 szklanek).

2. Marchew, pietruszkę, selera i pora kroimy w drobne kawałeczki i dorzucamy do mięsa. Dodajemy także listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości.

3. W szklance mieszamy mąkę z jogurtem naturalnym i wlewamy do garnka, ciągle mieszając. Dodajemy kurkumę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty.

4. Buraki myjemy, ale nie obieramy ze skóry. Wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem octu. Gotujemy ok. 10-15 minut i studzimy. Obieramy buraczki ze skóry i zcieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy olej, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól, pieprz i odrobinę cukru. Mieszamy.

1 porcja obiadu ma ok. 475 kcal i dostarcza dużo: błonnika, witaminy : A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składniki mineralne:  magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, miedź, wapń.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz