wtorek, 3 lutego 2015

Kapuśniak z kiszonej kapusty


Lekki rozgrzewający kapuśniaczek. W sam raz na mroźne dni :-)

Składniki:
(ok. 6 porcji)

- kapusta kiszona: 0,5 kg
- marchew: 2 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 1/2 szt.
- por: 1/3 szt.
- cebula: 2 szt.
- ziemniaki: 6 szt.
- koperek: pęczek
- natka pietruszki: pęczek
- masło klarowane lub smalec: 2 łyżki
- sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie


Wykonanie:

1. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Pora kroimy w drobne kawałeczki. Wrzucamy warzywa (wraz z selerem) do wrzącej wody (ok. 1,5 litra). Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.

2. Kapustę szatkujemy i wraz z sokiem wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami.

3. Ziemniaki kroimy w kostkę lub plasterki i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle klarowanym lub smalcu. 

5. Nalewamy zupę, okraszamy zeszkloną cebulką, posypujemy natką pietruszki i koperkiem. 


1 porcja zupy ma ok. 130  kcal i dostarcza: błonnika, witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz