piątek, 6 lutego 2015

Kotleciki z czerwonej soczewicy


Pyszne kotleciki wcale nie muszą być z mięsem! Przekonajcie się sami :-)

Składniki:
(na 10 szt.)

- soczewica czerwona: 1 szklanka
- jajo kurze: 1 szt.
- mąka pełnoziarnista: 1 łyżka
- zmielone płatki owsiane (ewentualnie bułka tarta): 1 łyżka
- czosnek: 1 duży ząbek
- natka pietruszki: 1 pęczek
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, cząber
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia: kilka łyżek

Wykonanie:

1. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody (2 szklanki) i gotujemy ok.10 minut, aż wchłonie wodę, po czym odstawiamy do przestygnięcia.

2. Ugotowaną soczewicę mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami (wystarczy łyżką, nie trzeba miksować). 

3. Formujemy kształt kotlecików i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.

Dodatki na zdjęciu: puree ziemniaczane z gałką muszkatołową i kurkumą + surówka z marchwii, selera, jabłka i pora z koperkiem i oliwą. 

Jeden kotlecik o masie 30 g ma ok. 100 kcal. Kotleciki z soczewicy są źródłem: białka, błonnika, witamin: E, B1, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego, oraz składników mineralnych: fosfor, żelazo, cynk miedź, magnez, potas.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz