sobota, 7 lutego 2015

Kokosowe batoniki a'la Bounty


Składniki:

- wiórki kokosowe: 100 g
- miód pszczeli: 1 łyżeczka
- olej kokosowy: 1 czubata łyżeczka
- mleko: 3 łyżki
- gorzka czekolada: 50 g (1/2 tabliczki)


Wykonanie:

1. Wiórki kokosowe mielimy w młynku (można to pominąć).

2. Olej kokosowy ucieramy
z miodem, następnie mieszamy
z mlekiem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
W razie potrzeby dodajemy jeszcze mleka, ale masa powinna być gęsta
i zbita. 

3. Przekładamy masę do pojemniczka lub foremek
i wkładamy do zamrażarki na jakiś czas, aby stężało.

4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Wyjmujemy schłodzoną masę z foremek lub kroimy nożem
i smarujemy roztopioną czekoladą. 

5. Ponownie wkładamy do lodówki, aby czekolada stężała...lub odrazu zjadamy ;-) 

1 batonik o masie 51 g ma ok. 267 kcal i dostarcza: błonnik, antyoksydanty, witaminy: A, B6, E oraz składniki mineralne: magnez, fosfor, miedź, żelazo, potas, cynk.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz