Składniki:
- wiórki kokosowe: 100 g
- miód pszczeli: 1 łyżeczka
- olej kokosowy: 1 czubata łyżeczka
- mleko: 3 łyżki
- gorzka czekolada: 50 g (1/2 tabliczki)
Wykonanie:
1. Wiórki kokosowe mielimy w młynku (można to pominąć).
2. Olej kokosowy ucieramy
z miodem, następnie mieszamy
z mlekiem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
W razie potrzeby dodajemy jeszcze mleka, ale masa powinna być gęsta
i zbita.
z miodem, następnie mieszamy
z mlekiem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
W razie potrzeby dodajemy jeszcze mleka, ale masa powinna być gęsta
i zbita.
3. Przekładamy masę do pojemniczka lub foremek
i wkładamy do zamrażarki na jakiś czas, aby stężało.
i wkładamy do zamrażarki na jakiś czas, aby stężało.
4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Wyjmujemy schłodzoną masę z foremek lub kroimy nożem
i smarujemy roztopioną czekoladą.
i smarujemy roztopioną czekoladą.
5. Ponownie wkładamy do lodówki, aby czekolada stężała...lub odrazu zjadamy ;-)
1 batonik o masie 51 g ma ok. 267 kcal i dostarcza: błonnik, antyoksydanty, witaminy: A, B6, E oraz składniki mineralne: magnez, fosfor, miedź, żelazo, potas, cynk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz