środa, 11 lutego 2015

"Pączki" na parze bez dodatku tłuszczu



Pączki bez dodatku tłuszczu i bez jajek? Wiem, co powiecie...że to raczej bułeczki na parze ;-)  Ale np. dla małych dzieci albo osób na diecie lekkostrawnej takie oszukane pączki to świetna alternatywa, aby zastąpić te tradycyjne ociekające tłuszczem i lukrem. Można je zjeść bez większych wyrzutów sumienia i są na prawdę smaczne.

A więc do dzieła, odtłuszczamy Tłusty Czwartek! ;-) 

Składniki:
(na 5 dużych szt.)

- mąka pszenna typ 500: 1,5 szklanki
- mąka owsiana: 1/2 szklanki
- mleko: 3/4 szklanki
- twaróg półtłusty: 2 czubate łyżki
- cukier: 1 łyżka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- budyń waniliowy bez cukru (w proszku, bez gotowania): 1 szt.
- dowolny dżem niskosłodzony: 5 łyżeczek


Wykonanie:

1. Mąkę wsypujemy do miski
i mieszamy z cukrem, budyniem
i proszkiem do pieczenia.

2. Dodajemy twaróg i mleko i ręką wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie się kleić. Odstawiamy ciasto na ok. pół godziny.

3.  Dzielimy ciasto na 5 części. Do środka każdej części nakładamy
1 łyżeczkę dżemu, zaklejamy
i delikatnie formujemy kulkę.

4. Gotujemy nasze pączki w parowarze ok. 25 minut. Jeśli nie macie parowaru, żaden problem. Wystarczy zawiązać na garnku grubą gazę lub założyć specjalną nakładkę do gotowania na parze, zagotować wodę w garnku i ułożyć pączki na gazie. Gotować ok. 10 minut. Można podawać np. z cynamonem, z musem owocowym, z jogurtem lub inną polewą wedle uznania. Ja posypałam cynamonem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz