Ciasto bez mąki, bez jajek i bez dodatku tłuszczu. Przepis może być przydatny zwłaszcza dla alergików oraz dla osób, które na co dzień nie przepadają za nasionami roślin strączkowych. Warto przemycić je do jadłospisu chociażby w taki sposób :-)
Składniki:
(na ok. 1 kg ciasta/ małą blaszkę)
(na ok. 1 kg ciasta/ małą blaszkę)
- fasola czarna (lub czerwona): 2 szklanki
- budyń w proszku: 1 szt.
(lub skrobia ziemniaczana/kukurydziana 3 łyżki)
(lub skrobia ziemniaczana/kukurydziana 3 łyżki)
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- kakao gorzkie: 3 łyżki
- maślanka: 1/2 szklanki
- suszone figi: 6 szt.
- migdały: 3 łyżki
- banany: 2 szt.
- cukier: 3 łyżki
- czekolada gorzka: 100 g
- kakao gorzkie: 3 łyżki
- maślanka: 1/2 szklanki
- suszone figi: 6 szt.
- migdały: 3 łyżki
- banany: 2 szt.
- cukier: 3 łyżki
- czekolada gorzka: 100 g
Wykonanie:
1. Fasolę namoczyć w wodzie
ok. 12 godzin. Następnie gotujemy do miękkości (ok. 1 godz.)
i studzimy.
ok. 12 godzin. Następnie gotujemy do miękkości (ok. 1 godz.)
i studzimy.
2. Miksujemy fasolę razem
z maślanką i bananami. Nie musi to być idealnie gładka masa, mogą pozostać małe kawałeczki fasoli.
z maślanką i bananami. Nie musi to być idealnie gładka masa, mogą pozostać małe kawałeczki fasoli.
3. Następnie dodajemy budyń w proszku, cukier, proszek do pieczenia, kakao i posiekane bakalie. Dokładnie mieszamy.
4. Przekładamy masę do foremki wysmarowanej odrobiną oleju. Pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 180 st.C.
5. Po upieczeniu smarujemy z wierzchu roztopioną czekoladą. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.
4. Przekładamy masę do foremki wysmarowanej odrobiną oleju. Pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 180 st.C.
5. Po upieczeniu smarujemy z wierzchu roztopioną czekoladą. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz