Doskonała przekąska do pochrupania! Orzeszki świetnie nadają się też jako dodatek do gęstych zup (np. zupa krem marchewkowy).
Składniki:
- ciecierzyca sucha: 1 szklanka
- oliwa: 1 łyżka
- ulubione przyprawy np.: papryka słodka,
pieprz cayenne, czosnek, tymianek, kurkuma, trochę soli
pieprz cayenne, czosnek, tymianek, kurkuma, trochę soli
Wykonanie:
1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez ok. 12 godzin. Wodę odlać.
2. W garnku zagotować czystą wodę, do wrzątku wrzucić ciecierzycę i gotować ok. 45 minut (bez dodatku soli).
2. W garnku zagotować czystą wodę, do wrzątku wrzucić ciecierzycę i gotować ok. 45 minut (bez dodatku soli).
3. Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z oliwą i przyprawami.
4. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C.
100 g pieczonej cieciorki ma ok. 170 kcal .
Ciecierzyca:
- jest źródłem białka, które składem aminokwasów jest podobne do białka zwierzęcego, dlatego świetnie nadaje się dla wegetarian
- zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza B6 i kwas foliowy (z tego względu pomaga leczyć bóle głowy)
- jest źródłem: fosforu, potasu, magnezu, żelaza i cynku
- dostarcza dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i pomaga utrzymywać prawidłową masę ciała
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- wzmacnia odporność organizmu
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz