piątek, 27 marca 2015

Chrupiące orzeszki z ciecierzycy



Doskonała przekąska do pochrupania! Orzeszki świetnie nadają się też jako dodatek do gęstych zup (np. zupa krem marchewkowy).


Składniki:

- ciecierzyca sucha: 1 szklanka
- oliwa: 1 łyżka
- ulubione przyprawy np.: papryka słodka,
pieprz cayenne, czosnek, tymianek, kurkuma, trochę soli

Wykonanie:  

1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez ok. 12 godzin. Wodę odlać.

2. W garnku zagotować czystą wodę, do wrzątku wrzucić ciecierzycę i gotować ok. 45 minut (bez dodatku soli).

3. Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z oliwą i przyprawami.

4. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C.



100 g pieczonej cieciorki ma ok. 170 kcal .


Ciecierzyca:

- jest źródłem białka, które składem aminokwasów jest podobne do białka zwierzęcego, dlatego świetnie nadaje się dla wegetarian

- zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza B6 i kwas foliowy (z tego względu pomaga leczyć bóle głowy)

- jest źródłem: fosforu, potasu, magnezu, żelaza i cynku

- dostarcza dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i pomaga utrzymywać prawidłową masę ciała

obniża poziom cholesterolu we krwi

- wzmacnia odporność organizmu

- poprawia stan skóry, włosów i paznokci. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz