Pasta świetnie nadaje się zarówno na kanapki,
jak i farsz np. do świątecznych jajeczek :-)
Składniki:
- ciecierzyca ugotowana: 2 szklanki
- oliwa lub inny olej np. rzepakowy, sezamowy, rydzowy): 3 łyżki
- sok z cytryny: 7 łyżek
- sól himalajska, pieprz, słodka papryka, czosnek
- woda: ok. 1/2 szklanki
Wykonanie:
1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Następnie wodę odlewamy i gotujemy ciecierzycę w świeżej wodzie ok. 50 minut.
2. Ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę miksujemy ze wszystkimi dodatkami, dolewając po trochę wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe!
1 łyżka pasty (20 g) ma ok. 30 kcal i jest źródłem: błonnika, NNKT, witamin: C, E, B1, B6, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, potasu, cynku, miedzi.
Dekoracje to: czarnuszka, szczypiorek, rzeżucha, rzodkiewka, papryka, sałata karbowana.
1 łyżka pasty (20 g) ma ok. 30 kcal i jest źródłem: błonnika, NNKT, witamin: C, E, B1, B6, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, potasu, cynku, miedzi.
Dekoracje to: czarnuszka, szczypiorek, rzeżucha, rzodkiewka, papryka, sałata karbowana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz