piątek, 27 marca 2015

Krem marchewkowy z chrupiącą ciecierzycą



 Składniki:

Zupa:
(na 6 porcji)

- marchewki: 10 średnich szt.
- ziemniaki: 4 średnie szt.
- seler korzeniowy: 1/2 szt.
- seler naciowy: 3 łodygi
- pietruszka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- sól himalajska, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy,
curry, gałka muszkatołowa
- pestki dyni: 5 łyżek
- natka pietruszki

Wykonanie:

1.  Do wrzącej wody (niecałe 1,5 litra) wrzucamy warzywa: marchewki, selera, pietruszkę, cebulę oraz ziele angielskie i listek laurowy. Na wolnym ogniu gotujemy bulion.

2. Ziemniaki kroimy w kostkę
i dorzucamy do bulionu, gotujemy do miękkości. Dodajemy resztę przypraw.

3. Zupę miksujemy na gładki krem.
Podajemy z "orzeszkami"
z ciecierzycy, pestkami dyni i natką pietruszki.



"Orzeszki" z ciecierzycy:

- ciecierzyca sucha: 1 szklanka
- oliwa: 1 łyżka
- ulubione przyprawy np.: papryka słodka,
pieprz cayenne, czosnek, tymianek, kurkuma, trochę soli

Wykonanie:  

1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez 12 godz.Wodę odlać. Zagotować czystą wodę, wrzucić ciecierzycę i gotować ok. 45 min. (bez dodatku soli).

2. Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z oliwą i przyprawami.

3. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. Na 5 minut przed końcem pieczenia można dorzucić na blaszkę pestki dyni.



1 porcja zupy razem z ciecierzycą i pestkami dyni  (ok. 450 g) ma ok. 250 kcal i dostarcza dużo: błonnika, mnóstwo beta-karotenu oraz witaminy: B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy i składniki mineralne: magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk miedź, wapń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz