niedziela, 12 kwietnia 2015

Koktajl z jarmużu i owoców



Moc witamin! Taki koktajl to dobry sposób, aby przemycić trochę warzyw do jadłospisu niejadków :)


Składniki:
(na 3 porcje)

- jarmuż: kilka garści (ok. 100 g)
- banan: 1 szt.
- jabłka: 1/2 szt.
- sok z 1/2 cytryny
- woda mineralna




Wykonanie:

1. Jarmuż dokładnie myjemy, usuwamy łodygi, a liście rwiemy na mniejsze kawałki.

2. Miksujemy jarmuż z kawałkami owoców i sokiem z cytryny, dolewając taką ilość wody, która nada odpowiednią konsystencję.


1 szklanka koktajlu ma ok. 70 kcal i dostarcza dużo: błonnika, witamin: A, C, E, K, B2, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, magnez, wapń, żelazo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz