wtorek, 28 kwietnia 2015

Sałatka warzywna z kuskusem


Nic wyszukanego, a jednak bardzo smakuje :-) Idealna jako posiłek do lunchboxa :-)


Składniki:
(na 1 porcję)

- kasza kuskus: 4 łyżki (suchej)
- brokuł: 1/4 szt.
- marchew: 1/2 szt.
- groszek (u mnie mrożony): 2 łyżki
- pomidor: 1/2 szt.
- ogórek: 1/3 szt.
- szczypiorek: 1 łyżka

Sos:

- olej rydzowy: 1 łyżka
- sok z cytryny: 2 łyżki
- ocet jabłkowy: 1 łyżeczka
- sól, czosnek, czarnuszka, oregano, ostra papryka


Wykonanie:

1. Brokuła dzielimy na różyczki, marchew kroimy w kostkę i gotujemy razem z groszkiem (najlepiej na parze).

2. Kaszę wsypujemy do naczynia
i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut, aż napęcznieje.

3. Kroimy pomidora, ogórka
i szczypiorek, dodajemy do kaszy.

4. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy olej z przyprawami, sokiem z cytryny
i octem. 

5. Do kaszy dodajemy ugotowane warzywa, całość polewamy sosem
i mieszamy. 




Porcja sałatki ma ok. 360 kcal dostarcza dużo: błonnika, NNKT, witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, wapń. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz