(na 1 porcję)
- kasza kuskus: 4 łyżki (suchej)
- brokuł: 1/4 szt.
- marchew: 1/2 szt.
- groszek (u mnie mrożony): 2 łyżki
- groszek (u mnie mrożony): 2 łyżki
- pomidor: 1/2 szt.
- ogórek: 1/3 szt.
- szczypiorek: 1 łyżka
Sos:
Sos:
- olej rydzowy: 1 łyżka
- sok z cytryny: 2 łyżki
- ocet jabłkowy: 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy: 1 łyżeczka
- sól, czosnek, czarnuszka, oregano, ostra papryka
Wykonanie:
1. Brokuła dzielimy na różyczki, marchew kroimy w kostkę i gotujemy razem z groszkiem (najlepiej na parze).
3. Kroimy pomidora, ogórka
i szczypiorek, dodajemy do kaszy.
i szczypiorek, dodajemy do kaszy.
4. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy olej z przyprawami, sokiem z cytryny
i octem.
i octem.
5. Do kaszy dodajemy ugotowane warzywa, całość polewamy sosem
i mieszamy.
i mieszamy.
Porcja sałatki ma ok. 360 kcal dostarcza dużo: błonnika, NNKT, witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, wapń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz