Awokado aż 5-krotnie zwiększa wchłanianie likopenu zawartego w pomidorach! Dlatego warto łączyć ze sobą te dwa składniki. Polecam pyszną sałatkę, którą oczywiście można z powodzeniem spakować do lunchboxa :)
Składniki:
(na 2 porcje)
- ryż pełnoziarnisty: 50 g (5 łyżek przed ugotowaniem)
- cukinia: 1/3 szt. (ok. 150 g)
- mix sałat: 2 duże garście
- awokado: 1 szt.
- pomidor: 1 szt.
- natka pietruszki: 2 łyżki posiekanej
- sok z cytryny: 4 łyżki
- olej rydzowy: 2 łyżki
- pestki słonecznika: 2 łyżki
- sól, pieprz, czosnek, oregano, ocet jabłkowy
1. Ryż ugotować al dente.
2. Surową cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z ugotowanym ryżem.
3. Pomidory pokroić w półplasterki, awokado w słupki, a natkę pietruszki drobno posiekać.
4. W osobnym naczyniu przygotować sos: wymieszać olej z sokiem cytryny, octem i przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz