środa, 13 maja 2015

Sałatka z ryżem, cukinią i awokado


Awokado aż 5-krotnie zwiększa wchłanianie likopenu zawartego w pomidorach! Dlatego warto łączyć ze sobą te dwa składniki. Polecam pyszną sałatkę, którą oczywiście można z powodzeniem spakować do lunchboxa :)


Składniki:
(na 2 porcje)

- ryż pełnoziarnisty: 50 g (5 łyżek przed ugotowaniem)
- cukinia: 1/3 szt. (ok. 150 g)
- mix sałat: 2 duże garście
- awokado: 1 szt.
- pomidor: 1 szt.
- natka pietruszki: 2 łyżki posiekanej
- sok z cytryny: 4 łyżki
- olej rydzowy: 2 łyżki
- pestki słonecznika: 2 łyżki
- sól, pieprz, czosnek, oregano, ocet jabłkowy



Wykonanie:

1. Ryż ugotować al dente.

2. Surową cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z ugotowanym ryżem.

3. Pomidory pokroić w półplasterki, awokado w słupki, a natkę pietruszki drobno posiekać.

4. W osobnym naczyniu przygotować sos: wymieszać olej z sokiem cytryny, octem i przyprawami.

5. Przełożyć wszystkie składniki do jednego naczynia i delikatnie wymieszać.

1 porcja sałatki ma ok. 360 kcal i dostarcza dużo: błonnika, NNKT, witaminy:  A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź i cynk.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz