piątek, 31 lipca 2015

Letni deser z kaszą jaglaną


Nie ma to jak owoce sezonowe... :-) 





Składniki:
(na 1 porcję)

- ugotowana kasza jaglana: 4 łyżki
- jogurt naturalny: 4 łyżki
- miód: 1 łyżeczka
- borówki: garść (ok. 50 g)
 - wiśnie (u mnie z kompotu): ok. 10 szt.
- winogrona: ok. 6 szt.
- listki mięty do dekoracji





                                                                 
   Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną opłukać na sitku wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Wrzucić do wrzątku (2 porcje wody na 1 porcję kaszy). Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Ugotowaną kaszę przestudzić
i wymieszać z miodem.

2. Układać w naczyniu warstwami: 2 łyżki kaszy + owoce + 2 łyżki jogurtu.

3. Udekorować z wierzchu owocami
i listkami świeżej mięty.
Można schłodzić w lodówce.

1 porcja deseru ma ok. 270 kcal
i dostarcza: błonnik, witaminy A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12 oraz składniki mineralne: fosfor, miedź, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas.











Borówka wysoka (amerykańska):

- jej owoce zawierają dużo witaminy A, a także witaminy: B1, B2, B3 oraz potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo 

- jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają występowaniu nowotworów, miażdżycy i chorób serca oraz zmniejszają poziom "złego" cholesterolu (LDL) we krwi
i zwiększają poziom "dobrego" (HDL)

- substancje w niej zawarte wzmacniają i oczyszczają naczynia krwionośne oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- usprawnia pamięćpoprawia funkcjonowanie układu nerwowego, opóźnia procesy starzenia
- działa regenerująco na narząd wzroku
- ma dobry wpływ na wygląd skóry
- zawiera związki zwane proantocyjanidami, które zapobiegają infekcjom dróg moczowych,
gdyż zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do ścian przewodów moczowych.

Zobacz także: deser jaglano- borówkowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz