Nie ma to jak owoce sezonowe... :-)
Składniki:
(na 1 porcję)
- ugotowana kasza jaglana: 4 łyżki
- jogurt naturalny: 4 łyżki
- miód: 1 łyżeczka
- borówki: garść (ok. 50 g)
- wiśnie (u mnie z kompotu): ok. 10 szt.
- winogrona: ok. 6 szt.
- listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną opłukać na sitku wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Wrzucić do wrzątku (2 porcje wody na 1 porcję kaszy). Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Ugotowaną kaszę przestudzić
i wymieszać z miodem.
i wymieszać z miodem.
2. Układać w naczyniu warstwami: 2 łyżki kaszy + owoce + 2 łyżki jogurtu.
3. Udekorować z wierzchu owocami
i listkami świeżej mięty.
i listkami świeżej mięty.
Można schłodzić w lodówce.
1 porcja deseru ma ok. 270 kcal
i dostarcza: błonnik, witaminy A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12 oraz składniki mineralne: fosfor, miedź, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas.
i dostarcza: błonnik, witaminy A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12 oraz składniki mineralne: fosfor, miedź, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas.
Borówka wysoka (amerykańska):
- jej owoce zawierają dużo witaminy A, a także witaminy: B1, B2, B3 oraz potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo
- jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają występowaniu nowotworów, miażdżycy i chorób serca oraz zmniejszają poziom "złego" cholesterolu (LDL) we krwi
i zwiększają poziom "dobrego" (HDL)
i zwiększają poziom "dobrego" (HDL)
- substancje w niej zawarte wzmacniają i oczyszczają naczynia krwionośne oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- usprawnia pamięć, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, opóźnia procesy starzenia
- działa regenerująco na narząd wzroku
- ma dobry wpływ na wygląd skóry
- zawiera związki zwane proantocyjanidami, które zapobiegają infekcjom dróg moczowych,
gdyż zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do ścian przewodów moczowych.
gdyż zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do ścian przewodów moczowych.
Zobacz także: deser jaglano- borówkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz