czwartek, 23 lipca 2015

Sałatka Tabbouleh z kaszą jaglaną

Idealna sałatka na upalne dni. Nadaje się zarówno jako samodzielne danie np. na lunch, ale także jako dodatek np. do potraw z grilla. Bardzo ważnym składnikiem jest mięta, która nadaje orzeźwiający smak
i aromat. Oryginalny przepis na sałatkę pochodzi z kuchni arabskiej i zawiera kaszę kuskus lub bulgur.
Ja nieco zmodyfikowałam przepis, dodając kaszę jaglaną oraz rzodkiewki i szczypiorek. 


Składniki:
(na 4 duże porcje)

- kasza jaglana: 1 szklanka
- papryka: 1 szt.
- pomidor: 2 szt.
- rzodkiewka: 3 szt.
- ogórki gruntowe: 3 szt.
- duży pęczek listków mięty
- czerwona cebula: 3 plastry
- natka pietruszki: mały pęczek
- szczypiorek: 1 łyżka
- czosnek: 1 ząbek
- sok z 1/2 cytryny



- oliwa: 2 łyżki
- sól himalajska, pieprz czarny


                            

                             Wykonanie:

1. Kaszę przepłukać wrzątkiem i przelać zimną wodą na sitku. Następnie wrzucić do wrzątku (2 szklanki wody) i gotować ok. 15 minut. Po ugotowaniu przestudzić.

2. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Posiekać drobno miętę, natkę pietruszki i szczypiorek. Dodać do kaszy.

3. Dodać oliwę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i odstawić na jakiś czas, aby się "przegryzło". Można z wierzchu udekorować pozostałą częścią posiekanych warzyw oraz listkami mięty. 

1 porcja sałatki ma ok. 230 kcal i dostarcza: błonnik, mnóstwo witaminy A, C i E, witaminy B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: magnez, żelazo, fosfor, cynk i miedź.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz