Idealna sałatka na upalne dni. Nadaje się zarówno jako samodzielne danie np. na lunch, ale także jako dodatek np. do potraw z grilla. Bardzo ważnym składnikiem jest mięta, która nadaje orzeźwiający smak
i aromat. Oryginalny przepis na sałatkę pochodzi z kuchni arabskiej i zawiera kaszę kuskus lub bulgur.
Ja nieco zmodyfikowałam przepis, dodając kaszę jaglaną oraz rzodkiewki i szczypiorek.
i aromat. Oryginalny przepis na sałatkę pochodzi z kuchni arabskiej i zawiera kaszę kuskus lub bulgur.
Ja nieco zmodyfikowałam przepis, dodając kaszę jaglaną oraz rzodkiewki i szczypiorek.
Składniki:
(na 4 duże porcje)
- kasza jaglana: 1 szklanka
- papryka: 1 szt.
- pomidor: 2 szt.
- rzodkiewka: 3 szt.
- ogórki gruntowe: 3 szt.
- duży pęczek listków mięty
- czerwona cebula: 3 plastry
- natka pietruszki: mały pęczek
- szczypiorek: 1 łyżka
- czosnek: 1 ząbek
- sok z 1/2 cytryny
- sól himalajska, pieprz czarny
Wykonanie:
1. Kaszę przepłukać wrzątkiem i przelać zimną wodą na sitku. Następnie wrzucić do wrzątku (2 szklanki wody) i gotować ok. 15 minut. Po ugotowaniu przestudzić.
2. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Posiekać drobno miętę, natkę pietruszki i szczypiorek. Dodać do kaszy.
3. Dodać oliwę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i odstawić na jakiś czas, aby się "przegryzło". Można z wierzchu udekorować pozostałą częścią posiekanych warzyw oraz listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz