To moja pierwsza zupa z kalarepki. I od teraz jedna z moich ulubionych :)
Składniki:
(ok. 9 porcji)
(ok. 9 porcji)
- kalarepki: 3 szt.
- cukinia zielona: 1 szt.
- por: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 1/2 szt.
- ryż pełnoziarnisty: 100 g
- natka pietruszki: pęczek
- koperek: pęczek
- czosnek: 2 ząbki
- kefir: 300 g
- olej rzepakowy (lub inny): 2 łyżki
- sól himalajska, pieprz biały i czarny
- cukinia zielona: 1 szt.
- por: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 1/2 szt.
- ryż pełnoziarnisty: 100 g
- natka pietruszki: pęczek
- koperek: pęczek
- czosnek: 2 ząbki
- kefir: 300 g
- olej rzepakowy (lub inny): 2 łyżki
- sól himalajska, pieprz biały i czarny
Wykonanie:
1. W garnku zagotować wodę (ok. 1,5 litra).
2. Kalarepki, pietruszkę i selera umyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Wrzucić do wrzącej wody.
3. Pora i cukinię także pokroić w kostkę i wraz z ryżem dodać do zupy. Gotować, aż ryż i warzywa będą miękkie.
4. Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek oraz sól, pieprz i olej.
5. Zmiksować zupę blenderem.
6. Czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z kefirem.
7. Po nałożeniu zupy do talerza dekorujemy ją kleksem kefiru z czosnkiem. I można zajadać! :D
1 porcja zupy ma tylko ok. 100 kcal i dostarcza: błonnik, witaminy: A, C, E, B1, B2, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń i miedź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz