czwartek, 27 sierpnia 2015

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów


Wegańskie smarowidło do kanapek. Jedno z moich ulubionych :)


Składniki:

- soczewica czerwona: 1/2 szklanki (100 g)

- suszone pomidory (w oleju): 7 szt.
- oliwa: 2 łyżki
- sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, oregano, pieprz ziołowy


Wykonanie:

1. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody (2 porcje wody na 1 porcję soczewicy)
i gotujemy ok 15 min. Po ugotowaniu poczekać, aż nieco przestygnie. 

2. Pomidory odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki.

3. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie blenderem.

Pastę przechowywać w lodówce do kilku dni.


100 g pasty ma ok. 150 kcal  i dostarcza: błonnik, witaminy z grupy B, wit. A i E oraz potas, żelazo, miedź, fosfor, cynk. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz