- soczewica czerwona: 1/2 szklanki (100 g)
- oliwa: 2 łyżki
- sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, oregano, pieprz ziołowy
Wykonanie:
1. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody (2 porcje wody na 1 porcję soczewicy)
i gotujemy ok 15 min. Po ugotowaniu poczekać, aż nieco przestygnie.
i gotujemy ok 15 min. Po ugotowaniu poczekać, aż nieco przestygnie.
2. Pomidory odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki.
3. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie blenderem.
Pastę przechowywać w lodówce do kilku dni.
100 g pasty ma ok. 150 kcal i dostarcza: błonnik, witaminy z grupy B, wit. A i E oraz potas, żelazo, miedź, fosfor, cynk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz