niedziela, 23 sierpnia 2015

Sałatka z fasolką i suszonymi pomidorami



Szybka sałatka dla zabieganych :)


Składniki:
(na 1 porcję)

- kasza gryczana: 50 g (przed ugotowaniem)
- rukola: 2 garście
- *biała fasolka: 3 łyżki
- suszone pomidory w oliwie: 5 szt.
- mieszanka pestek dyni, słonecznika i orzeszków pini: 1 łyżka
- oliwa: 1 łyża
- sok z cytryny: 2 łyżki
- sól, pieprz, oregano, czosnek, pieprz ziołowy

* W szybkiej wersji (niestety trochę mniej zdrowej) można użyć fasolkę konserwową. Jeśli mamy więcej czasu, warto namoczyć suchą fasolę przez noc i samemu ugotować.


Wykonanie:

1. Kaszę ugotować. 

2. Suszone pomidory odsączyć
z zalewy i pokroić w kawałki.

3. Ułożyć na talerzu kaszę, rukolę, fasolkę i suszone pomidory. Posypać mieszanką pestek. 

4. W kubeczku wymieszać oliwę
z sokiem z cytryny i przyprawami. Polać sałatkę sosem. 

1 porcja ma ok. 530 kcal i dostarcza: dużo błonnika, witaminy A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz