wtorek, 15 września 2015

Naleśniki gryczane z pastą z soczewicy i suszonych pomidorów
































Wyszło całkiem przypadkiem...A wszystko przez to, że z dnia poprzedniego zostało trochę ugotowanej kaszy gryczanej. Aby nie marnować jedzenia, trzeba było wymyślić jakieś danie. I tak oto powstały wytrawne naleśniki gryczane :)  Polecam w połączeniu z pastą z soczewicy i suszonych pomidorów.

Składniki:
(na 7 szt.)

- kasza gryczana: 6 łyżek (po ugotowaniu)
- mąka pełnoziarnista (np. gryczana, jaglana, owsiana): 1 szklanka
- jajo: 1 szt.
- mleko: 1 szklanka
-  woda gazowana: 1 szklanka
- szczypta soli
- odrobina masła klarowanego do smażenia

+ Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów (tutaj przepis)
i czarnuszka do posypania




Wykonanie: 

1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać blenderem (tak, aby kasza się rozdrobniła).

2. Rozgrzaną patelnię posmarować masłem (lub pominąć tę czynność, jeśli macie patelnię, na której możecie smażyć bez tłuszczu). Smażyć z każdej strony na złocisty kolor.

3. Podawać z pastą z soczewicy i suszonych pomidorów oraz z dodatkiem warzyw sezonowych np. papryką, pomidorem, czy ogórkiem kiszonym. Z wierzchu posypać czarnuszką. Pycha! 


1 naleśnik (bez żadnych dodatków) ma ok. 160 kcal i dostarcza: błonnik, witaminy: B1, B2, B3, B12 oraz składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz