Wyszło całkiem przypadkiem...A wszystko przez to, że z dnia poprzedniego zostało trochę ugotowanej kaszy gryczanej. Aby nie marnować jedzenia, trzeba było wymyślić jakieś danie. I tak oto powstały wytrawne naleśniki gryczane :) Polecam w połączeniu z pastą z soczewicy i suszonych pomidorów.
Składniki:
(na 7 szt.)
- kasza gryczana: 6 łyżek (po ugotowaniu)
- mąka pełnoziarnista (np. gryczana, jaglana, owsiana): 1 szklanka
- mąka pełnoziarnista (np. gryczana, jaglana, owsiana): 1 szklanka
- jajo: 1 szt.
- mleko: 1 szklanka
- szczypta soli
- odrobina masła klarowanego do smażenia
+ Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów (tutaj przepis)
i czarnuszka do posypania
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać blenderem (tak, aby kasza się rozdrobniła).
2. Rozgrzaną patelnię posmarować masłem (lub pominąć tę czynność, jeśli macie patelnię, na której możecie smażyć bez tłuszczu). Smażyć z każdej strony na złocisty kolor.
3. Podawać z pastą z soczewicy i suszonych pomidorów oraz z dodatkiem warzyw sezonowych np. papryką, pomidorem, czy ogórkiem kiszonym. Z wierzchu posypać czarnuszką. Pycha!
1 naleśnik (bez żadnych dodatków) ma ok. 160 kcal i dostarcza: błonnik, witaminy: B1, B2, B3, B12 oraz składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz